icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp

Tiende deelname Fokko Talsma aan het Wereld Muziek Concours

Opende, Fokko Tolsma trombonist bij Bicycle Showband Crescendo, zal op 22 juli voor de tiende keer deelnemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. Een unicum waarbij de eerste deelname al plaatsvond in 1966. Het WMC is het wereldkampioenschap voor amateurmuziek dat om de vier jaar plaatsvindt.

Destijds zette hij bij Fanfare Crescendo zijn eerste musicerende stappen. Hierna zouden er nog vele hoogtepunten worden bereikt met deze vereniging. Tolsma zou daar zelf een grote bijdrage aan leveren bleek later. 

Als 16 jarige jongeling liep hij in 1966 over de sintelbaan van stadion Kaalheide. De eerste mars die Crescendo ten gehore bracht was de mars ‘Castell Coch’. Dit was zowel voor Crescendo een bijzondere belevenis. Zij behaalden een derde prijs in de eerste divisie met een aantal van 82 punten.

Crescendo zat in 1973 in een dip, en Tolsma kwam toen met een idee dat later een gouden greep bleek te zijn. Op 1 april besloten zijn collega muzikant Ytsen van der Velde en hij met hun instrument op de fiets te stappen. Vanaf dat moment was het Wielrijdersmuziekkorps Crescendo geboren. Met dit concept werd in 1974 voor het eerste meegedaan aan het WMC.

Tolsma had deze mijlpaal al eerder kunnen behalen, maar vanwege zijn loopbaan moest hij twee eerdere edities van het WMC laten schieten (1981 en 2013). Van origine een boerenzoon, werkte in het agrarisch onderwijs. Hij was betrokken bij vele projecten in binnen- en buitenland, waarbij boeren werden geadviseerd.

De hoogtepunten die Crescendo in alle jaren heeft meegemaakt, zijn door Tolsma gevangen in zijn boek ‘Dorpsfanfare verovert de wereld’. Tevens zorgde hij ervoor dat er in 2005 een documentaire over Crescendo werd gemaakt. Hierin werd Crescendo gevolgd tijdens hun reis naar Japan en deelname aan het WMC. Dat jaar werd de eerste prijs gewonnen en de dagprijs mee naar huis genomen.

Tolsma nu 57 jaar spelend muzikant bij de vereniging, kan ook na deze editie terug kijken op bijzondere en unieke WMC belevenissen. Dan is het WMC-verhaal na 22 juli compleet.

WMC 1966

 Fanfare Crescendo tijdens het eerste WMC 1966

WMC 1973

Wielrijdersmuziekkorps Crescendo WMC 1978


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons