icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp

Terugblik op 1 april 2023 - Crescendo 50 jaar op de fiets

Zaterdag 1 april 2023 was een speciale dag in de geschiedenis van Crescendo. We vierden ons 50-jarig bestaan op de fiets. Voorzitter Albertha Hoekstra schreef nadien: “Een dag met een gouden randje”, en dat was het zeker. Hierbij een terugblik op deze dag en alle verkregen media-aandacht.
 
Voor 1 april was een feestelijk programma bedacht. Het feit dat het jubileum samen kon vallen met de aanschaf van nieuwe fietsen maakte de dag extra speciaal. Op de vooravond werden Sjoukje Jan Veenstra en Fokko Tolsma geïnterviewd in het programma Noord Vandaag van RVT Noord. De kijkers hadden de eer om de 60 nieuwe fietsen al te bewonderen, welke de dag erna officieel overhandigd zouden worden door de commissaris van de Koning in de provincie Groningen, de heer Paas.

De feestelijke dag begon regenachtig en dreigde bijna in het water te vallen. Voor de gelegenheid was er een fietstocht georganiseerd waar uiteindelijk een 6-tal fietsers op af kwamen. Er waren drie stempelposten. Bij stempelpost 2, halverwege de fietstocht, op de boerderij van de familie Nieuwland, kregen de fietsers koffie, thee en wat lekkers. Daarnaast was Jeugdkorps Crescendo gevraagd om een muzikale bijdrage te leveren. Voor Jeugdkorps Crescendo was dit het eerste optreden van het jaar. Voor 3 leden was het zelfs hun eerste optreden en daarom extra spannend. Als verassing mocht het jeugdkorps na de fietstocht, nog een paar nummers ten gehore brengen in de grote zaal van het BaronTheater, voor leden en genodigden van Crescendo. De zaal zat vol en onder leiding van maître Sita Helmholt bracht de jeugd de feeststemming er helemaal in.

Tussen de middag was er een lunch in het BaronTheater, voor de fietsers, leden en genodigden. De lunch werd mogelijk gemaakt door de sponsering van Albert Heijn te Surhuisterveen. Gelukkig was het intussen droog en vermaakten de kinderen zich op het luchtkussen. Om 14 uur was de officiële onthulling van de nieuwe fietsen.

“Wat begon op die ene eerste april als een ludiek experiment is ten heden dage een serieus cultureel onderdeel van showkorps minnend Nederland. En daar zijn we tros op met elkaar. De fiets is met ons verweven en wat in 1973 is gestart is anno 2023 doorleefd en onderdeel geworden van onze muzikale footprint”, waren woorden van onze voorzitter. Na haar speech was het tijd voor een korte film met prachtige beelden van de afgelopen 50 jaar op de fiets. De compilatie kan nu door iedereen bekeken worden op ons YouTube kanaal.

Onze voorzitter heette vervolgens de heer René Paas, commissaris van de Koning, van harte welkom. Hij was benaderd om de eerste nieuwe fiets te overhandigen en tot ons genoegen heeft hij dit toch wel bijzondere verzoek geaccepteerd. Hij begon zijn speech als volgt: “Om maar met de deur in huis te vallen: toen ik via de mail werd uitgenodigd om vandaag de eerste nieuwe fiets uit te reiken aan muziekkorps Crescendo, dacht ik: ‘Dit weet ik niet hoor...’ De datum was nogal verdacht. Een aprilgrap? Maar zie hier, Martin Groen wist me te overtuigen dat het serieus was. En daarom ben ik vandaag in Opende. En dat niet alleen, ik ben in de thuisbasis: het BaronTheater. Vernoemd naar de eerste dirigent van Crescendo”. Vervolgens sprak hij over respect, buitenland en de dirigent. Hij eindigde zijn speech met de woorden: “Samen muziek maken, dat is altijd een wonder. Maar wat een Bicycle Showband doet, is echt spectaculair”.

Samen met de aanwezige kinderen onthulde de heer Paas de eerste nieuwe fiets, welke achter een grote verpakking met rode strikt klaar stond. Hierna overhandigde hij de fiets aan onze voorzitter. Albertha bedankte de heer Paas voor de nieuwe fiets en zijn bijdrage aan het geheel. Zo ook voor de financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar de heer Paas voorzitter van is. Verder bedankte ze in het speciaal E-Bike Fyts specialist Surhuisterveen, Vancore Percussion Instruments en RN Machinebouw BV Drachten voor hun bijdrage aan de nieuwe fietsen en aangepaste sturen. Uiteraard was de aanschaf van de nieuwe fietsen ook niet gelukt met de steun van al onze sponsoren, vrienden van… en donateurs.

Na het dankwoord verlieten de leden en de bezoekers de theaterzaal. De leden stelden zich op bij de nieuwe fietsen, die klaar stonden naast het BaronTheater. Expeditie Grunnen stond hier ook klaar om Crescendo te interviewen en hun eerste meters vast te leggen. Nadat Crescendo met muziek de hoek van het BaronTheater om kwam op de nieuwe fietsen werd de heer Paas uitgenodigd om een rondje met ons te fietsen. Zelf schrijft hij hierover dat dit een jongensdroom van hem was. Na een rondje door Opende eindigde Crescendo op haar eigen oefenterrein, het Kor Dijkstraplein. Omrop Fryslân stond nog te filmen en interviewde Martin Groen en Albertha Hoekstra.

Met de spiksplinternieuwe fietsen zijn we weer klaar voor de toekomst. Ondanks de coronajaren telt de vereniging momenteel 75 leden en zijn we groter dan ooit. “Daar zijn we heel trost op”, aldus Albertha. Voor dit jubileum jaar gaat de vereniging voor het eerst naar Amerika. In mei zal de Bicycle Showband optreden tijdens het Tulip Time festival in Holland, Michigan. “Dit gebeurt nu in 2023. En een leuk feitje is dat het ons 23ste buitenlandse land wordt”, zegt Ethjel Tolsma in een radio-interview met RTV Noord.

Onder het genot van een hapje en een drankje, en de muzikale klanken van een troubadour, werd deze jubileum dag afgesloten. Ook werden er herinneringen opgehaald over die eerste dag op 1 april 1973 en alles wat volgde.

Op maandag 3 april werd Fokko Tolsma nog geïnterviewd in het programma Open Huis op NPO Radio 5. Hierin vertelde hij over het ontstaan van de Bicycle Showband Crescendo. Samen met vriend Ytsen van der Velde wisten de heren de 8 andere Crescendoleden op 1 april 1973 over te halen om op de fiets te stappen.

Het 50-jarig bestaan van de Bicycle Showband is volop in de media geweest. Op vrijdag 7 april werden de beelden van Omrop Fryslân uitgezonden op NPO2, in het programma RegioNED – Opmerkelijke verhalen van de regionale omroepen. Deze keer met een Nederlandse ondertiteling.

Het mediateam heeft weer een videocompilatie gemaakt, zodat we nog even kunnen nagenieten van deze jubileumviering:Via deze weg willen we iedereen bedanken voor een speciale dag. Op naar 100 jaar Crescendo op de fiets!

Crescendo in de media:

-  Crescendo is zaterdag jarig en krijgt zestig nieuwe fietsen - RTV Noord
Noord en Ommeland - Noord en Ommeland - RTV Noord (radio-interview vanaf minuut 51:40, ofwel na 8,5 minuut)
Expeditie Grunnen - Expeditie Grunnen - RTV Noord (vanaf minuut 20:40)
-  Jubilearjend fytsshowkorps reizget de hiele wrâld oer: no nei Dútslân en Amearika - Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
-  Nieuwe fietsen voor Crescendo (linkedin.com) (volledige speech René Paas, Commissaris van de Koning)
-  Bicycle Showband Crescendo gaat naar Amerika! | NPO Radio 5
-  RegioNED gemist? Start met kijken op NPO Start (eerste item)
-  Passend verjaarscadeau voor 50-jarig Crescendo: de fietsende fanfare uit Opende krijgt nieuwe fietsen. 'In het begon konden we alleen in één rechte streep rechtdoor' - Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)
-  René Paas overhandigt eerste gloednieuwe fiets aan Crescendo - De Streekkrant

Lees en kijk ook:

-  Compilatie 50 jaar op de fiets | Bicycle Showband Crescendo - YouTube
-  Bicycle Showband Crescendo :: Tulip Time
-  23ste land voor wereldreizigers Bicycle Showband Crescendo | Bicycle Showband Crescendo (bicycleband.nl)
-  1 april viert Crescendo 50 jaar op de fiets! | Bicycle Showband Crescendo (bicycleband.nl)


Veslag: Ethjel Tolsma
Foto’s: Met dank aan Jabelo Fotografie en leden


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons