icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp
Feestelijke reünie voor het 100-jarig jubileum

Feestelijke reünie voor het 100-jarig jubileum

27 okt. '22
Het afgelopen weekend stond in het teken van de uitgestelde reünie dag van de showband. Wat eerst in begin februari 2022 gepland stond werd verschoven naar 21 en 22 oktober. Op vrijdagavond werd het jubileumconcert opgevoerd in twee uitverkochte zalen in hun eigen clubgebouw het BaronTheater.

Alle leden van de vereniging keken uit naar dit weekend. Na alle inspanning voor het Wereld Muziek Concours werd het muzikale concertprogramma weer opgepakt na de vakantie.
Dirigent Sietze Bandringa had voor het jubileumconcert een speciaal muziekstuk gearrangeerd wat in drie delen ten gehore werd gebracht. In totaal konden de mensen genieten van 27 verschillende nummers die in het verleden zijn gespeeld door de vereniging.

Hoe Crescendo in de begin jaren van 1922 de kerkdiensten begeleiden en de ontwikkeling vanaf de jaren 50 en 60. De concoursen in Middelburg en Schoonebeek en de buitenlandse optredens, alles was terug te horen in de drie delen en voor oud leden was het erg herkenbaar en voelde het nostalgisch. Oud-leden konden bijvoorbeeld genieten van oude nummers als de Modelmars, Poppa Joe, Rock around the Clock, Jupiter, Marsch 1941, Smoke on The Water en het nummer Music van John Miles.

Het concert werd geopend met het rijke Crescendo mars-repertoire. Met een mooie introductie vlog van alle jeugdleden volgde het Jeugdkorps Crescendo met hun muzikale showprogramma ‘100 jaar Crescendo’. De slagwerkers speelden een dynamisch slagwerk stuk ‘Kodo’ onder leiding van slagwerkinstructeur Erik van der Ploeg. Kodo wordt met houten slagwerk ondersteuningen gespeeld wat een speciaal effect geeft aan dit dynamische nummer. In het verleden werd dit nummer opgevoerd in de feesttent van Opende, gespeeld tijdens de reis in Japan en vervolgens met veel succes ook nog op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade uitgevoerd.

De solist tijdens het concert was oud muzikant Folkert-Hans Tolsma. Die 14 jaar bij de vereniging heeft gespeeld en in 2008 stopte om zijn muzikale passie door te zetten in zijn beroep. Met een energieke trompet solo werd ‘Eloise’ erg knap gespeeld. Het WMC marsparade programma ‘Lights Out’ werd ten gehore gebracht en gezamenlijk werd er afgesloten met het nummer ‘Celebrations’ met alle jeugdleden en leerlingen van de vereniging.

Het decor en de aankleding was in de jaren 60/70 stijl omdat dit tijdperk in het midden van het honderd jarig bestaan is. Met een geweldige lichtshow zaten de mensen op het puntje van hun stoel aandachtig te luisteren. Op zaterdagmiddag is het concert nogmaals uitgevoerd.

Met 180 (oud) leden begon de reünie dag om 10.30 uur in sporthal De Veste te Opende. Bij de inloop kwamen oud leden elkaar weer tegen en werd er al veel gepraat over het verleden. Er was ruimte om een expositie te bekijken met 40 verschillende foto’s die speciaal voor de reünie waren gemaakt. Een lunch buffet stond rond de middagpauze klaar en rond 13.45 uur ging iedereen naar het BaronTheater om een film compilatie door de jaren heen te zien.

De eerste unieke beelden van de jaren 60, het defilé op Paleis Soestdijk van 1972, het eerste optreden op de fiets van 1973, tv opnames van TV-France, interview voor promotie van Taptoe Harkema met Omrop Fryslân en nog veel meer beeldmateriaal werd vertoond in een compilatie van 40 minuten. De oud leden zaten na de film al klaar in de zaal en waren opgewarmd voor het jubileumconcert.

Kippenvel momenten en rillingen met oude gevoelens kreeg men tijdens het concert. Na het optreden konden de leden zelf ook in het feest, want de after party ging verder in MFC De Veste met de feestelijke klanken van Folkert-Hans Tolsma. Iedereen genoot en sprak lovend over het concert en de voetjes gingen van de vloer. Als verrassing gaf muziekvereniging Uit Vriendschap nog een muzikale serenade. 

De vereniging kijkt terug op een geweldig weekend. Dit 100-jarig jubileum heeft al vele hoogtepunten gehad dit jaar. Voorzitter Albertha Hoekstra sprak over de erepenning die in februari in ontvangst werd genomen. Het ‘Take One’ evenement dat voor het eerst in Opende werd georganiseerd. Galaconcert met de Bereden Wapens, de Schijt je Rijk actie en het Wereld Muziek Concours. Vele hoogtepunten het afgelopen jaar met als afsluiter het reünie weekend.

In december zal de vereniging nog een afsluiting hebben en gaan we knallend het nieuwjaar van 2023 in. 2023 is het 50 jaar geleden dat op 1 april 1973 de vereniging op de fiets stapte. Wederom een klein jubileum in het vooruitzicht. Voor nu is het vooral nagenieten van een geslaagd reünie weekend en willen we iedereen bedanken die aanwezig was tijdens dit fantastische weekend!   

Foto's: Bert Bergsma

Lees ook: https://overyvonne.nl/crescendo-opende/

 


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons