icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp
Mons (BE): Festival DouDou

Mons (BE): Festival DouDou

Vrijdagavond 29 mei omstreeks half zeven zijn we vertrokken naar Mons, België, een stad met circa 93.000 inwoners en momenteel de culturele hoofdstad van Europa. Cultuur was er zeker, het weekend dat wij er waren draaide het in zijn geheel om de Ducasse van Bergen. In de volksmond ook wel Doudou genoemd, net als het meest gehoorde nummer van het weekend wat een heerlijke meedeiner was. Het feest draait om het gevecht tussen Sint-Joris en de draak. Sint-Joris is het symbool van het goede en de draak als vanzelfsprekend van het kwade. De oorsprong van dit feest ligt in de middeleeuwen toen er in de omgeving van Mons de pest heerste. De populariteit van het feest, waar zo’n 80.000 mensen op afkomen, ligt bij het samengaan van de geschiedenis en een plaatselijke legende waarbij een ridder een monster vermoorde in de moerassen.

Het gevecht tussen Sint-Joris en de draak draait uiteindelijk voor het publiek om het veroveren van het haar wat aan het einde van de staart van de draak zit. In een grote cirkel op het stadsplein wordt de staart van de draak rondgedraaid en vervolgens valt de staart in het publiek waarbij iedereen een haar probeert te veroveren, wat volgens de legende zorgt voor een jaar lang geluk, de moeite waard dus!

Genoeg achtergrondinformatie. We kwamen uiteindelijk om muziek te maken en het publiek te vermaken. Ik wil niet zeggen dat we veel gedaan hebben, de draak was toch het belangrijkst. Het had wel wat van een tot in de puntjes verzorgde vakantie. We overnachten midden in de stad, kregen twee keer per dag een warme maaltijd aangeboden en onze kleedkamer was de historische trouwzaal van het stadhuis.

De zaterdag hebben we een showtje van zo’n 40 minuten gegeven op een pleintje ergens in de stad, het was leuk en het publiek was enthousiast! Om de haverklap kregen we van de naastgelegen kroeg drinken aangeboden waarna besloten is om voor de kroeg ook een aantal nummers ten gehore te brengen. Het feestnummer ‘El Doudou’ wat bij het feest hoort –wat ook door ons was ingestudeerd- deed het ook hier weer goed en zorgde voor dolenthousiaste Belgen! De zondag was er een internationale taptoe in een groot stadion waar we onze show mochten presenteren. Op wat schoonheidsfoutjes na liep het lekker! De maandag en dinsdag stonden nog twee shows op het programma, deze keren op het grote plein waar op de zondag de draak was overmeesterd door Sint-Joris. De opkomst door de poorten van het stadhuis was prachtig, het Belgische vals-plat en de kasseien iets minder. Maar het was de moeite waard, de reactie van het publiek was geweldig, daar doen we het voor, heerlijk!

Uiteindelijk zou ik willen zeggen; Mons, we hebben genoten, genoten van je gastvrijheid, je vriendschap en van jou! Het was wederom een geweldige trip!

Martin Groen

Voor een video impressie, Klik hier


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons