icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp

Op pad met Bart, Wiebenga reizen

Daar zit je dan op de bank, op een doodnormale donderdagavond. Geen optredens en niet uitgaan. Want nee er heerst Corona. Ik zou nu zo’n zin hebben om een lang weekend met de muziek weg te gaan. Bijvoorbeeld richting Duitsland. Tijdens zulke tripjes vertrekken we vaak al om een uur of drie ’s nachts. Van alleen de herinnering krijg ik al energie. Het begint altijd al met de voorbereiding; een tas met bolletjes en lekkernijen klaarzetten en natuurlijk het instrument en uniform bij elkaar zoeken. Meestal dan toch nog even rusten of op bed om vervolgens midden in de nacht in de auto te stappen richting Opende.

En als je dan in Opende aan komt rijden dan staat hij daar in het donker, onze oude vertrouwde Wiebenga bus. Zodra je in deze bus stapt kun je alles achter je laten en ga je een fantastisch weekend tegemoet. De even oude vertrouwde buschauffeur Bart zit rustig in zijn stoel te wachten tot alle muzikanten gearriveerd zijn. Met het lichtje aan leest hij een krant die op het stuur ligt. Het is nog vroeg dus eerst even peilen in welke stemming Bart is. Moet hij nog even opstarten of is hij de rust hem zelf? Het maakt voor mij niks uit want we kennen Bart inmiddels goed en iedereen heeft zo zijn momenten.

Ik stap de bus in en zeg ‘goeie moarn Bart’, waarop hij steevast kort en krachtig antwoord met ‘moarn’. Sommige medemuzikanten begroeten hem in het Gronings 'aa moi Bart'. Dat is ook logisch want Opende is een grensgeval. Maar Bart is toch een echte Fries, ‘moarn!’.

Na het inladen van de bagage stapt iedereen in de bus. We hebben geen vaste plekken in de bus wordt er altijd gezegd, maar toch zitten de meesten ongeveer op dezelfde plek. De oudere garde zit voorin, gevolgd door de jonge jeugd in het midden en achterin de middenmoot. Deze middenmoot (vooral de mannelijke) noemt zich de gangmakers. Vanaf de achterbank draaien zij namelijk de hele reis muziek met eigen boxen waar de hele bus van mee kan genieten. Maar eigenlijk is het de oudere garde die de gangmakers zijn; zij hebben steevast een fles port of rode wijn in hun tas!  

In de bus is het direct gezellig. De borrelnootjes komen tevoorschijn en er wordt al wat af gekletst. De jonge jeugd heeft de pakjes kaarten alweer uit de tas gevist en op de achterbank staat de muziek aan. Bart zorgt er altijd voor dat er een kratje bier mee de bus in gaat, want zolang we nog lang niet hoeven op te treden proosten we graag met een biertje. Koffie, thee, bier en fris kan gewoon uit de (koel)kast gehaald worden en genoteerd worden op de lijst. Dit mogen we aan het einde van het weekend afrekenen. De bus is vertrokken en halverwege ‘De Skieding’ wordt er al luidkeels gezongen door de gehele bus, ‘Ein Prosit’. Op naar een mooi weekend!

Bart is een super goede chauffeur. Hij rijdt erg constant en stabiel en dat merk je ook! Want na een uurtje gezelligheid vallen de eerste mensen al in slaap. Zonder moeite wordt de hele bus in slaap gedommeld door zijn rijkunsten. Ja bij deze geoliede machine merk je niet eens dat je in de file staat en steeds weer optrekt. Het is fijn dat je zo op een chauffeur kan vertrouwen. We hebben heus ook andere chauffeurs gehad… doe mij maar Bart.

Sinds 1973 rijdt de vereniging al met ‘Firma Wiebenga’. Eerst met vader Wiebe Wiebenga en nu met Bart.
In het jaarverslag van 1978 lees je het volgende:En dat doen we nu al 48 jaar! Je kunt begrijpen dat Wiebenga Reizen niet alleen een busmaatschappij is maar het voelt als “onze” busmaatschappij en “onze” bus. Omdat wij ook zovaak met Wiebenga Reizen op pad zijn heeft Bart in 2018 een splinter nieuwe 'Van Hool EX17', (62 personen) touringcar aangeschaft geheel in nieuwe stijl. Het voelt vertrouwd!

Halverwege de reis rond acht uur neemt Bart een ‘Ausfahrt’ in Duitsland. We kunnen even de benen rekken en strekken en een ontbijtje nuttigen. Om vervolgens onze weg in de bus te vervolgen. Iedereen is weer wakker en de koffie wordt aangemaakt. Heet water uit de boiler en een zakje oploskoffie. Er is altijd wel iemand die een huisgemaakte cake mee heeft. Ook Bart wordt zo nu en dan verwend met wat lekkers.

En als we dan aangekomen zijn op de plaats van bestemming dan stappen we uit en mogen we ervanuit gaan dan we tijdens de terugreis weer een nette bus hebben, met schone afvalzakjes, nieuw (koud) bier en fris en weer genoeg water in de boiler. Dit betekent overigens niet dat we Bart niet zien dit gehele weekend. In tegendeel, Bart stapt nog net niet op de fiets met een instrument, maar hij is er ook gewoon bij als we gaan eten of iets leuks gaan ondernemen. We hebben namelijk wel altijd een fiets over welke hij kan meepakken!

Dat is ook zo leuk aan de lange ritten naar het buitenland met Bart. Je hebt dan wat meer vrije tijd om ook iets anders te ondernemen. Bijvoorbeeld die keer in de Franse stad Digne Les Bains. Hier mochten we in 2016 voor de tweede keer naartoe. Op onze vrije middag komt Bart naar ons toe en zegt; 'Sis as jim asen by it swimbad lizze, dan efkes sizze wannear jimme in bierke dogge hé. Dan gean ik mei en drinke we ien tagjierre!'. Oftewel, Bart is niet alleen onze buschauffeur, maar hij is ook een vriend van de club.

Ook in Ystad, Zweden, hebben we smakeljik gelachen met de hele club! Na de eerste nacht toen Bart na het ontbijt terug naar zijn bus liep hing daar ineens een bh aan de spiegel van de bus. Hoe is dit nou mogelijk vroeg hij zich af. We zullen het nooit weten…

We beleven van alles in de bus en met Bart. Je zou een boek moeten schrijven over deze afgelopen 48 jaar. Naast al deze belevenissen zijn het vele kilometers die we afleggen met Wiebenga Reizen. In 2019 hebben we bijvoorbeeld 8.582km gereden. Ook uit het jaarverslag van 1977 blijkt dat er al veel kilometers worden afgelegd.
In dit jaarverslag staat het volgende:

En dan hebben we 2020/2021...

Dit jaar (2020) is de kilometerstand helaas blijven steken op 858km. Dit was naar onze enige trip op 17, 18 en 19 januari naar Rotenburg an der Fulda in Duitsland. In deze Corona periode missen we dit soort busritjes ontzettend.

In 2022 zullen wij als muziekvereniging ons 100-jarig jubileum vieren, maar ook de firma Wiebenga Reizen, met Bart en vrouw Geertje, als derde generatie, mag dan hun 100-jarig bestaan vieren. Dat is toch een fantastisch vooruitzicht. Wij hopen dat we in dit jaar weer mooie reizen samen mogen maken.

Namens alle Crescendo muzikanten: Bart, we missen je, tot snel!


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons