icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp

Jubilarissen 2024

8 maart 2024 - Tijdens de algemene ledenvergadering van Bicycle Showband Crescendo werden maar liefst vier muzikanten gehuldigd voor hun lidmaatschap.

25 jaar lidmaatschap, Eerde van der Tuin werd lid in 1999. Als kleine jongen ging Eerde vroeger naar De Veste (sporthal) waar toen nog muziekles werd gegeven door Henk de Bruin. Kleine Eerde toog daar naartoe met zijn trompet en blies er lustig op los. In 2004 mocht Eerde meespelen op de trompet bij Bicycle Showband Crescendo en speelde samen met vader Henk. Zijn eerste Wereld Muziek Concours was de editie waarbij het eerste paukje werd veroverd. Het feest wat daarop volgde is bij hem bij gebleven.

De terugreis in de bus daarna viel echter zwaar, tegen. Niet bewegen en niet praten en hopen dat het goed gaat en je Opende zonder braken zou halen. Later heb je de trompet ingeruild voor een bariton. Eerde was een van de eerste muzikanten die muziek las vanaf een telefoon. Dat is ook wel een stukje gemakkelijkheid, je hebt je muziek altijd bij je en printen, och waarom zo moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan. Soms is Eerde iets te gemakkelijk en vergeet je iets bij een optreden. Zo is er geen een die de WMC editie is vergeten waar onze maître Erik zonder kolbak fietste. Niet omdat Erik hem was vergeten, maar omdat die van Eerde thuis nog onder de kapstok lag.

In onze verenging zijn er vele relaties ontstaan, zo ook de relatie met Sigrid. En daar mogen wij in oktober a.s. van genieten tijdens een Crescendo huwelijk. Wat is het fijn dat 25 jaar crescendo jou ook het liefdesgeluk heeft gebracht. 

25 jaar lidmaatschap, Gezina Klunder werd lid in 1999. Als tweede van de familie Klunder betrad Gezina na haar zus Andrea ook het muzikale pad. Indertijd moest je eigenlijk in groep vier zitten om te starten met AMV. De reden hiervoor was dat je een bepaald leesniveau moest hebben om de theorie te kunnen begrijpen en lezen. Maar Gezina zat in groep drie en wilde zo graag en ze kon al heel goed lezen, zo werd er dan ook een uitzondering gemaakt. Kleine Gezina mocht naar de AMV lessen. Gezina is gestart in de voorloper van het huidige jeugdkorps en oefende vooraf de repetitie van Crescendo met dirigent Sietze Bandringa van 18.15 tot 19.15. Daarna door naar de drumsectie van Crescendo en daar heeft Gezina helemaal haar plekje gevonden.  

Gezina is al op vele plaatsen met Crescendo geweest, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Zoals in Japan, toen moest er zo nodig in een kersenbloesem boom geklommen worden, samen met nicht Coby. Alleen was het nodig om eruit te vallen. De schade viel gelukkig mee, maar de schrik was groot. Als er een feestje is houd Gezina ook wel van een dansje. Bij voorkeur vooraan en als het even kan op de tafels, maar het allerliefst op de bar.

Je bent actief geweest als bestuurslid en ook in het jeugdbestuur heb jij je steentje bijgedragen. Tijdens haar periode bij het jeugdbestuur was er nog sprake van SWJK en werd ook het sinterklaasfeest met de jeugdleden gevierd. In die tijd hadden we nog gewoon een zwarte Piet en deze rol was voor Gezina op het lijf geschreven. Zij was menigmaal als een vrolijke zwarte Piet uit een doos gesprongen om de jeugdleden te vermaken.

25-jarig lidmaatschap, Ethjel Tolsma werd lid in 1993. Nu is het voor de rekenkundige een raadsel, maar vanaf 2007 heeft Ethjel veel afgereisd voor haar werk, gelukkig werd zij in 2013 weer lid, want zoals het gezegde luid; 'oost west, thuis best'.

In 1991 begon Ethjel met drumlessen op de Waldsang muziekschool in Buitenpost van niemand minder dan Henk Smit. De meesten van ons wel bekend als jurylid en (oud) voorzitter van het WMC. Wanneer Ethjel na schooltijd thuis kwam in Aldtsjerk dook zij daar de wijnkelder in. Toen nog niet voor de wijn, maar wel voor het drumstel dat daar stond en heerlijk ongestoord haar gang kon gaan zonder dat de rest van het gezin Tolsma horendol werd van het gedrum.

Ethjel haar eerste optreden met Crescendo was een pittige, hoewel het spreekwoord zegt; je wordt door de mosterd gehaald, werd zij spreekwoordelijk door de modder gehaald. Het was namelijk bij de grasbaan race in Opende en zij was de enige drummer die bij dat optreden aanwezig was. 

Ethjel studeerde in Deventer en vanaf daar kwam zij wekelijks naar Opende voor de muzikale repetitie. Toen zij later in Rijswijk woonde kwam zij elke 14 dagen naar Opende om toch bij Crescendo te kunnen blijven spelen. En dan tijdens de terugreis skypen met moeder om maar niet in slaap te vallen.

Net als Gezina en Eerde, heeft Ethjel ook haar eigen verhalen bij Crescendo. Zo koopt Ethjel altijd een pretzel wanneer er opgetreden word in Duitsland.
In Ystad, Zweden, is zij als een malle door de stad gesjeesd op de fiets om allemaal locaties uit haar favoriete serie Wallander te fotograferen. Zij was helemaal door het dolle heen. 
En andere leden willen altijd graag met haar op stap tijdens de optredens omdat Ethjel plekjes en uitjes bedenkt, wat iemand anders niet zou bedenken.

Ethjel haar aanwezige glimlach en stralende performance op de fiets blijft zeker niet onopgemerkt. Ook ons publiek weet dit te waarderen zoals we regelmatig in commentaren kunnen lezen. In onze club neemt Ethjel dan ook al 25 jaar die positiviteit mee.

50 jaar lidmaatschap, Tjipke Nieuwland werd lid in 1974. Het gebeurt niet vaak, maar soms maken we het mee en hebben we een wel heel bijzonder jubileum in de club. Zoals dit jaar. We vieren met elkaar dat Tjipke al 50 jaar lid is. Echt een mijlpaal. In zijn jongere jaren was Tjipke actief op de trompet. En hier het maatje van Henk van der Tuin. Niet alleen waren deze heren muzikaal aan elkaar gewaagd, maar ook op de vrije momenten waren deze heren aardig op dreef. Het begrip ‘scharrelen’ kreeg door deze twee mannen een hele nieuwe dimensie.

 

Samen naar kroegjes, even hier kijken en even daar. Een pilsje, een grap en een grol. Glimlachen en stil genieten. Tjipke kan dit als de beste. En dan zo nu en dan van zich laten horen met de meest aanstekelijke schaterlach die we hier binnen de club hebben. In Japan heeft Tjipke samen met Henk het begrip ‘achter de flapjes’ kijken geïntroduceerd. Om een beeld te krijgen; smalle straatjes, kleine kroegjes waarvan de ingang was afgesloten met doeken. Je moest dus echt letterlijk achter de flapjes kijken om binnen te komen.

Tjipke is niet alleen muzikaal actief op zijn trombone. In Japan zong hij regelmatig een nummertje in de karaokebar en op een feestelijke playback avond van onze club in het oude Creshonk zijn we door Tjipke getrakteerd op een weergaloze versie van Only love, van Nana Moskouri. Uiteraard inclusief pruik en jurk.

Tjipke staat ook bekend om zijn verstrooidheid. Zo was Hepke in Hong Kong zijn spijkerbroek kwijt en wist hij werkelijk niet meer waar nog te zoeken. Totdat hij Tjipke nog eens extra goed bekeek, was dat niet zijn spijkerbroek om Tjipke zijn onderstel? Jazeker, en Tjipke vond ook al dat de broek iets anders zat. En wat te denken van een optreden in Berlijn. Hoewel wij altijd best om elkaar denken, is het Tjipke toch gelukt om de bus te missen naar de Arena voor het optreden. Zo kon het gebeuren dat de overige leden Tjipke later zagen aankomen met zijn kussen onder de arm en een rolkoffer achter hem aan. Hij had de trein genomen. Eind goed al goed.

Ook krijgt het begrip ‘muziektas’ bij Tjipke ook een geheel nieuwe dimensie. Tjipke heeft namelijk geen stapel muziek maar volgens zijn mede trombonisten een berg muziek. Met als gevolg dat hij vaak geen partij kan vinden en zich zonder muziek als blazend door zijn partij heen bluft.

Bij Tjipke en Monique thuis kan veel. Voor onze club hebben zij hun boerderij al voor menig feestje of activiteit opengesteld. Ja er zijn heel wat gezellige Crescendo uurtjes doorgebracht aan de Leidijk. Van barbecue tot schijt je rijk en ook jullie persoonlijke feestjes hebben wij met jullie meegevierd.

Tjipke, we hopen dat dit nog lang zo blijft en dat je er na 50 jaar nog een paar muzikale jaren aan weet te knopen.

Wij wensen alle jubilarissen nog vele muzikale jaren toe!
Voorzitter: Albertha Hoekstra


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons