icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp

Het verhaal: Lucky Chops en Bicycle Showband Crescendo

The Lucky Chops is een New Yorkse Brassband die opgericht is in 2006. Deze groep werd bekend bij het grote publiek in 2015 toen ze viraal gingen op internet met een optreden in de New York City Subway (https://www.youtube.com/watch?v=MwtClSVoz9E). In 2016/ 2017 had de Lucky Chops al haar tweede Europese tour!

Oosterpoort Groningen
Het begon allemaal in februari 2017 toen een grote delegatie van Crescendo naar het concert van de Lucky Chops ging in de Oosterpoort te Groningen! Na een te gekke show was er een Meet en Greet met de bandleden en tijdens het maken van foto’s spraken enkele leden met de Lucky Chops over Crescendo en zijn de eerste contacten gelegd. Wij hadden nooit gedacht dat dankzij deze gesprekken de Lucky Chops ons zou benaderen voor hun nieuwe YouTube channel “Brassworld”.  

Brassworld  
Met hun nieuwe serie Brassworld, die binnenkort gelanceerd wordt, willen ze naast hun muzikale tour speciale brass verenigingen/muzikanten opzoeken uit andere landen. Tijdens deze bezoeken worden interviews gehouden en maken de Lucky Chops en de vereniging samen muziek. Daarnaast wordt er op het kanaal aandacht besteed aan typische culturen en gewoonten van het land/ de regio. Daarbij wordt ook de lokale keuken niet vergeten! Naar aanleiding van deze aanvraag bij Crescendo is er telefonisch contact geweest en vroeg de Lucky Chops om interviews te houden met ons orkest. Hierbij was het niet meteen ideaal om voor één interview naar Amsterdam te vliegen, dus zijn de muzikanten op hun vrije dag naar Opende Groningen gekomen.  
Hun schema zag er dus als volgt uit toen ze in Nederland waren: 
14/11 Amsterdam, NL - Melkweg
15/11 Opende, NL - BaronTheater
16/11 Hengelo, NL - Metropool
17/11 Tilburg, NL - Poppodium 013 

Vrijdag 15 november 
Rond 11.00 uur vertrok een kleine delegatie van Crescendo met Wiebenga Reizen naar de Melkweg te Amsterdam. Rond 14.00 uur waren we bij de Melkweg om ze welkom te heten. Dit deden we niet door standaard aan te kloppen op hun tourbus, maar door twee leden het nummer Coco van de Lucky Chops te laten spelen voor een verrassende Hellowelcome..! Beetje lachwekkend en beschamend was het dat we voor de verkeerde bus stonden te spelen en er opeens Lucky Chops leden achter een andere bus vandaan kwamen. Samen liepen we naar de Wiebenga bus om uiteindelijk weer met zijn allen richting Opende te gaan! 

Welkom/documentaire 
Eenmaal aangekomen in Opende werden ze volop welkom geheten door een groot aantal leden. Met koffie en gebak werd de documentaire Koper en Chroom bekeken in de foyer, die een blik geeft over het leven van muziekvereniging Bicycle Showband ‘Crescendo’. Hierna werd er een rondleiding gegeven in het BaronTheater, waarbij het ontstaan van Fanfare Crescendo (1922) en het BaronTheater (2012) is uitgelegd met een bezoek aan de bovenste verdieping het museum van ‘Crescendo’.  

Eten 
Voor het diner hadden enkele leden een stamppot buffet gemaakt met speklapjes en worst. Hier hebben we met 45 man heerlijk van gegeten. Ondertussen werd alles vastgelegd door Martina, een bekende zangeres van de Lucky Chops, die de hele tour met hun mee is en de vlog en editing in elkaar zet.  

De proef op de som nemen 
We gingen met z’n allen naar buiten want het was showtime. De Lucky Chops had gevraagd of onze leden hun nummer Coco ook fietsend konden spelen. Al tijdens het eten was de groep heel enthousiast over het fietsen en spelen tegelijk en nu zou het er dan echt van komen. Niet alle heren pakten de fiets erbij, maar de Contrablazer, saxofonist, trombonist en drummer durfden de uitdaging aan! Uiteraard is het voor een saxofonist iets ingewikkelder, omdat al onze saxofonisten sturen met de ellenbogen. Toch is het gelukt een paar noten mee te kunnen spelen! Coco werd vol enthousiasme gespeeld en gefietst. Hierna konden de heren nog genieten van onze eigen show op het Kor Dijkstra Plein, waarna we vervolgens weer terug gingen om ons op te warmen in het BaronTheater.  

De creme de la creme 
Waar enkele leden al geïnspireerd en enthousiast werden van de nummers bij de ontmoeting in 2017 kwam het mooiste van deze ontmoeting nog in de theaterzaal. Speciaal voor deze ontmoeting hadden we namelijk de nummers Coco en Hello ingestudeerd.  

Opgesteld in 2 grote bogen begonnen we met het nummer Coco, toen de Lucky Chops heren al dansend binnenkwamen in onze Volendamse kledendracht. Josh, de trombonist, liep zelfs keurig op klompen. De baritonsaxofonist had daarentegen 1 schoen en 1 klomp aan. Een komisch en prachtig beeld om te zien. Het was voornamelijk erg komisch omdat ze niet alleen het herenkostuum droegen, maar de drummer en de trombonist zich hadden gekleed in de Volendamse jurk. De muzikanten stonden echt centraal en waren even helemaal thuis bij onze club. 

Nadat we samen de twee nummers gespeeld hadden, kregen we nog een klein showtje van de Lucky Chops. Wat een geweldige muzikanten zijn ze! Deze dag zal al helemaal onvergetelijk zijn voor onze Tambour-Maître Sander Snip, die op deze dag namelijk jarig was. Samen met de Lucky Chops hebben we Happy Birthday gespeeld. Als dank voor de geweldige dag die we mochten beleven met de Lucky Chops heeft onze voorzitter Anton Bronsveld het woord genomen en kregen ze van ons nog een presentje mee naar huis. Toen was het tijd voor een borrel en rond 22.00 uur vertrok de bus weer terug naar Amsterdam waarbij enkele enthousiaste leden nog meegereisd zijn om ze uit te zwaaien.

Vlog 
Wat is het toch bijzonder om te zien hoe deze muzikanten hun ziel en zaligheid leggen in de muziek. Voor ons als amateurkorps is het alleen maar bijzonder om hiermee te mogen spelen. De Lucky Chops hoopt de vlog binnen drie weken te kunnen plaatsen op hun nieuwe YouTube channel “Brassword”. Daarbij hebben we dus een debuut met Lucky Chops! We kijken ernaar uit om deze vlog terug te zien en genieten nog volop na van afgelopen vrijdag.  

15 november 2019 een dag die in de geschiedenisboeken kan van Bicycle Showband Crescendo..!   


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons