icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp

EUROPAfest in Boekarest, Roemenië

De leden van Bicycle Showband Crescendo zijn op donderdag 8-5-2014 afgereisd naar Boekarest, Roemenie. Zij zullen daar, samen met nog 16 andere muziekgroepen, deelnemen aan het EuropaFest. Een feest dat jaarlijks wordt gevierd in Boekarest om de verbinding met Europa te vieren.

Boekarest, Dag 1:
De wekker ging vroeg vannochtend, om half vijf zijn we, toch een beetje incompleet door een verlies in een van de families die in de vereniging zitten, vertrokken richting het oosten van Europa, de tweede vliegreis van dit jaar alweer stond gepland richting Boekarest, Roemenie. Het is toch weer een buitengewoon bijzonder gegeven dat je met je hobby, je vereniging uit het -met alle respect- kleine Opende weer de eer krijgt om het vliegtuig in te stappen en koers te zetten richting een grote stad om de mensen te laten genieten van Crescendo.

De reis verliep goed, deze was vele malen korter als eerder dit jaar toen we naar Hong-Kong gingen maar het blijft een grote reis. Na een vlekkeloze vlucht, een goede ontvangst waarbij de bus klaarstond waren we dan ook vrij vlot in het hotel. Waar de kamers verdeeld werden en het hotel verkend werd. Hierna werden even vlot de uniformen uit de vrachtwagen gehaald waarna we de rest van de dag vrij hadden. Mooi dus even de tijd om de stad in te duiken en even te snuffelen aan deze bijzondere stad. De overheersende armoede in dit land wordt overschaduwd in deze stad met dure auto's en grote pleinen, pracht en praal, maar de armoede is eveneens zichtbaar, dat maakt het misschien nog wel specialer dat we hier mogen zijn.

Om negen uur stond er een geweldige maaltijd voor ons klaar waarvan we met z'n alleen heerlijk van genoten hebben waarna deze uiteindelijk toch wel lange dag even werd afgesloten in de hotelbar. Morgen hebben we een repetitie voor de grote dag die zaterdag plaats zal vinden, want we zijn hier niet voor de lol, er moet wel opgetreden worden en misschien is dat ook nog wel wat we het liefst doen, muziek maken en de mensen blij maken. Voor nu welterusten, wij beginnen morgen weer fris en fruitig aan dit opnieuw bijzondere avontuur!

Boekarest, dag 2:
De tweede dag van ons avontuur begon om tien uur bij de bus. We gingen opweg naar het terein waar morgen (zaterdag) de taptoe plaats zal vinden. Het grote plein met op de achtergrond het inmense parelementsgebouw van Roemenie is een prachtige locatie om morgen onze show te laten zien. De opening en finale werden gerepeteerd om dit morgen allemaal vlekkeloos te laten verlopen en op een achtergelegen terein zagen wij de kans om de show nog even door te nemen, wat ook altijd van pas komt. 

Na deze repetities was het tijd om ons uniform voor de eerste keer in Roemenie aan te trekken om door de stad te trekken en op een drietal locaties een klein showtje te houden en de mensen te vermaken want hier zijn we voor gekomen! Het was een tour door de stad en een optreden in 1x, met de fiets door het heel erg hectische verkeer leek een uitdaging maar voor ons verliep dat -met name door de hulp van de politie en goeie begeleiding- prima!

Op de pleintjes hebben we een aantal nummers gespeeld en een klein showtje gegeven. De toch ietwat stijve Roemenen waren blij en enthousiast! Dit enthousiasme groeide, vanaf het eerste plein tot het derde en laatst werd het steeds meer een klein feestje op straat, geweldig! Dit is toch waar we het uiteindelijk voor doen. Ook de organisatie was aanwezig op alle drie de pleintjes en met de taptoe van morgen op het programma,waar maar liefst 20! korpsen aan deel zullen nemen, was dit een mooi moment om even een voorproefje te geven van wat wij nou eigenlijk doen. Ze vonden het zo mooi dat wij als enige korps onze complete show morgen mogen laten zien terwijl de anderen met een minuut of 5/6 genoegen moeten nemen! Iets om trots op te zijn!

Het was wederom een lange dag, veel blije Roemenen gezien en zelfs spontaan nog wat Groningers! Alle leden zijn wel aardig uitgeteld maar desondanks zal het vanavond aan gezelligheid niet ontbreken!Waarna het tijd is om te slapen om morgen helemaal klaar te zijn voor wederom een mooie dag in deze bijzondere stad met vele kanten! Wij hebben er zin in!

Boekarest,  dag 3:
De grote dag, dat was het vandaag! Het begon allemaal op een zandpad in Opende en nu staan we 40 jaar later en 1744 kilometer verderop in Boekarest om hier onszelf te laten zien, het is en blijft toch ongelofelijk bijzonder.

Gelukkig konden we vannochtend uitslapen (voor een aantal leden was het toch nog een latertje geworden) tot een uur of 9 om vervolgens onze weg te vervolgen richting het centrum van Boekarest. We zouden een parade houden met daarna de opening van de taptoe. Waar enkele leden zich fysiek en mentaal al hadden voorbereid op een urenlange parade bleek dit heel erg mee te vallen, de 400m werd in no-time afgelegd om de taptoe te openen. De eerste keer het plein opfietsen met afgeladen tribunes en 5000 bezoekers blijft toch elke keer weer bijzonder, dat er zoveel mensen komen om te zien wat jou hobby is.

Na de opening begon de taptoe, elk korps had zo ongeveer 5 minuten om wat te laten zien maar zoals gister al gezegd mochten wij bij uitzondering bijna onze gehele show laten zien, wat natuurlijk voor ons ook heel bijzonder is! Daar sta je dan, achter de coulissen, ik denk dat dat een gevoel is wat nooit went. Het is de spanning om te presteren, te genieten. De adrenaline giert door je lijf en als dan het teken van de maitre komt is het gaan, en we gingen! Het inmense plein was voor even helemaal van ons en dat hebben ze geweten, het was geweldig! Het publiek was enthousiast, de show liep als een trein en de mensen stonden bijde afmars op de banken! Wat geweldig! Maar toch probeer je het enthousiasme van die mensen te ontleden, voor ons zo normaal, voor hen zo bijzonder. Zoveel waardering van het publiek, het kippenvel giert over je rug, prachtig! Zien we toch maar weer dat die soms ellenlange repetities niet voor niks zijn!

Na de show was er nog een finale en dan is het voordat je het doorhebt ook alweer voorbij. We hebben onze begeleidster Diana nog even met een muzikale noot bedankt waarbij ze het niet drooghield, ze vond het geweldig en wij ook op dat we dit allemaal mogen meemaken met onze hobby! De persoonlijke complimenten van de burgemeester van Boekarest en de Nederlandse ambassadeur in Roemenie spraken erg veel waardering uit, iets om trots op te zijn!

We hebben genoten en genieten vanavond nog even verder. Morgengaan we terug naar huis, het feest is afgelopen en wat hebben we genoten! Ik hoop dat jullie doormiddel van de verslagen een klein beetje hebben kunnen meegenieten maar voor je weet hoe het echt voelt moet je het toch meegemaakt hebben. Lezers, bedankt!


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons