icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp

Crescendo Opende: tulpen voor eeuwfeest

Hoe hou je een vereniging actief in coronatijd? Bicycle Showband Crescendo uit Opende is in het 99e jaar van haar bestaan al druk bezig met acties voor het eeuwfeest in 2022. “We blijven zo actief en we willen ons jubileum volgend jaar goed vieren. En dan moet er wel wat gebeuren”, aldus Fokko Tolsma van de jubileumcommissie en mede-oprichter van de fiets showband in 1973.

Er staan verschillende acties op touw. Maar afgelopen oktober zijn er ook al 17.000 tulpenbollen verkocht in Opende. “We zijn eigenlijk vorig jaar al begonnen met de acties. Over een maand ziet Opende er prachtig uit en bloeien de tulpen allemaal. We beginnen de lente heel vrolijk. Maar omdat het nog een maand duurt voordat ze bloeien hebben we vorige week ook nog zo’n 1000 bossen tulpen verkocht. Door al die acties blijven we van jong tot oud actief binnen Crescendo.”

Op het moment loopt er ook een spaaractie bij supermarkt Poiesz. “We moeten deze week allemaal gevulde koeken kopen, want dan krijg je dubbele punten”, zegt Tolsma lachend. “En in juni hopen we een fietstocht te houden, maar dit is onder voorbehoud. Je weet niet wat er mogelijk is in de zomer. Crescendo wordt gelukkig breed gedragen door de plaatselijke bevolking en dat is heel belangrijk. Zonder hen is dit allemaal niet mogelijk. We zijn niet alleen een grote showband, maar we spelen ook bij zieke mensen in Opende of als er ergens een speciaal jubileum is. ”

De fietsen zijn het paradepaardje van Crescendo, legt Tolsma uit. Een speciale fietscommissie is bezig om 50 nieuwe fietsen te financieren door middel van acties. “We rijden op fietsen terwijl we spelen en we hebben klompen en Volendammer tenues aan. Dat heeft een enorme aantrekkingskracht in het buitenland. We zijn al acht keer in Japan geweest, maar ook in Moskou en ga zo maar door. We zijn een enorm exportproduct als showband op onze fietsen. Opende en omgeving heeft dat niet altijd door, maar we staan op 25e plaats op de exportlijst van Nederland”.

Grote familie

Meerdere families, waaronder de Tolsma’s, zijn nauw betrokken bij Crescendo. De band heeft zo’n zeventig leden en op het moment zijn Fokko en zijn vrouw Wiepie met drie kinderen nog actief betrokken bij de showband. Fokko heeft zelf 61 jaar bij de showband gespeeld, zijn vrouw naait kostuums, zoon Leonard staat als dirigent voor het jeugdkorps en twee dochters spelen nog actief mee. “Crescendo is een deel van ons leven. Het is net een grote familie. Als we bij elkaar zitten gaat het ook altijd over muziek”, vertelt Wiepie enthousiast. “Ik ben blij dat onze kinderen ook bij Crescendo zijn betrokken. Ze hebben er ook veel vrienden aan overgehouden. Het is een hele hechte ploeg.” Ook online probeert Crescendo de leden actief te houden. “We hebben zaterdagavond bijvoorbeeld een oud optreden gekeken online. We waren twee jaren geleden op het Rode Plein in Moskou. En we hebben wel tot 12 uur ’s nachts gezellig online gezeten en ook nog wat nagepraat met anderen.”

Jubileum

Volgend jaar hopen ze het 100-jarige jubileum goed te kunnen vieren, maar ze houden nog wel rekening met corona in de planning. “We hadden grootschalige plannen, maar hebben ze allemaal bij geschaald zodat het behapbaar is. De officiële oprichtingsdatum is 11 februari 1922. We houden volgend jaar op 25 en 26 februari een grote reünie waarvoor ook 300 oud-leden met aanhang zijn uitgenodigd. We leven er echt naar toe. Er zijn natuurlijk meerdere plannen. We willen het jubileum groots vieren in 2022.”


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons