icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp

Crescendo beleeft fantastisch weekend in Bergen Noorwegen

Zaterdag 30 juni 2018 ging de wekker voor onze leden rond 3 uur in de nacht, zodat de Wiebenga bus vervolgens om 4 uur kon vertrekken richting Schiphol. Een mooi weekend stond voor de boeg richting Bergen. De op één na grootste stad van Noorwegen die ligt tussen de zeven bergen (de syv fjell). De baai (Vågen) waaraan de oude natuurlijke haven van Bergen ligt is het middeleeuwse centrum van de stad. De Hanze-handelhuizen staan sinds 1979 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit beloofde naast de optredens voor bijzondere mooie verwachtingen.

Rond 8.25 uur vlogen we richting Bergen, waar op dat moment het Landesfestival aan de gang was. Een festival vol muziek en cultuur georganiseerd door de Noorse muziekbond (NMF), waar wij een straatoptreden en 2 showoptredens moesten verzorgen. Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Bergen, gingen we door naar het Scandic hotel, wat op loopafstand van de haven en het centrum ligt. Een prachtige locatie om te verblijven. Rond 14.00 uur moesten we optreden. Het instrumentarium en de uniformen werden uit de vrachtwagen geladen. Vervolgens was het eerst tijd om per fiets naar de Grieghallen te vertrekken voor de lunch.

Fietsend door Bergen viel het al vrij snel op dat mensen de fiets amper gebruiken, wat het voor de inwoners extra bijzonder maakte om fietsende muzikanten in Volendamse klederdracht te zien. Een bijkomend voordeel voor ons was dat het centrum van Bergen nog redelijk vlak was, wat het fietsen een stuk makkelijker maakt. Aangekomen bij de eetlocatie waren er al vele mensen om ons heen gaan staan uit nieuwsgierigheid, daarom hebben we de mensen getrakteerd op een muzikale intermezzo, waarna we konden gaan eten. Tijdens het Landesfestival zijn er meer dan duizend muzikanten in de stad te vinden, waarbij er door de hele stad de gehele dag muziek te horen is. Na de lunch was het dan eindelijk aan ons de beurt om het Noorse publiek te vermaken. We speelden op een pleintje tegen het centrum aan met prachtig uitzicht over de Bergen. Het pleintje liep al snel vol met toeschouwers, die zich in een grote cirkel hadden opgesteld zodat we genoeg ruimte hadden voor onze figuraties. Wat een enthousiast publiek!

Na de show waren we de rest van de dag vrij om de stad te verkennen en van het uitzicht te genieten. Van het centrum door naar de haven, en natuurlijk met de kabeltrein omhoog naar de bergtop voor een prachtig uitzicht over de stad en haven! Door de vele vrije tijd die we in het weekend hadden, was er genoeg tijd voor onze leden om alle hoogtepunten van de stad te bekijken. Werkelijk genieten!

Zondagochtend na een uitgebreid ontbijt vertrok de bus om 9 uur richting het Fana Stadion. Hier werd later in de middag de Bergen Tattoo gehouden voor onder andere de muzikanten die eerder in de week moesten optreden. 's Ochtends was het eerst tijd om te repeteren en kregen we in de middag een lunch van de organisatie. Na de finaleoefening was het voor ons als snel showtime, we moesten namelijk als eerste en zevende het veld betreden voor onze show. Er zat ongeveer 7000 man op het tribune. Bij de eerste muzikale klanken jubelde het publiek al. Er kwam bij vele leden het oude ‘Kaalheide’ (1997) gevoel van Kerkrade terug. Prachtig spelen in zo'n stadion met een sintelbaan er om heen, wat een geweldig publiek! Ondanks dat het redelijk zwaar was op het veld en de warme temperatuur, mogen we trots zijn op de twee goede shows die we hebben gedraaid!

Na afloop van de Bergen Tattoo had de organisatie een heerlijke burger in een karakteristiek restaurant aan de haven voor ons geregeld, top! Na die tijd konden de leden genieten van de ondergaande zon, zelfs zonder dat het donker wordt. Maandagmiddag was het weer tijd om huiswaarts te keren, en kunnen we terugkijken op een prachtig weekend in Noorwegen!

Organisatie en Bergen, tusen takk!
Harma de Boer

Voor foto's, klik hier o.a. gemaakt door: Britget Brühl


Contactgegevens

Bicycle Showband Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons